Η υποθρεψία κατά την προεγχειρητική περίοδο αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου για την μετεγχειρητική έκβαση ασθενών.(1) Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η προεγχειρητική και η μετεγχειρητική χορήγηση υπερθερμιδικών και υπερπρωτεϊνικών συμπληρωμάτων διατροφής απο το στόμα σε ασθενείς με κακή κατάσταση θρέψης θεωρείται επαρκής διατροφική παρέμβαση, καθώς οδηγεί στην επίτευξη της συνολικής διατροφικής πρόσληψης και στην μειωμένη παρουσία επιπλοκών μετά το χειρουργείο (1),(2),(3). Ειδικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του ορθού και του πεπτικου συστήματος προτείνεται συμπληρωματική εντερική σίτιση (1),(3).
Η ανοσοδιατροφή, δηλαδή η χορήγηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία στοχεύουν την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (όπως αργινίνη, γλουταμίνη και ω-3 λιπαρά οξέα) θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική κατά την περιεγχειρητική περίοδο(1)(3) (4).