Χρόνια γαστρεντερικά νοσήματα

Ο όρος ΙΦΝΕ χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή κάποιου τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα(1). Η κακή κατάσταση της θρέψης είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς με ΙΦΝΕ(2).

Συμπληρωματική χορήγηση σκευασμάτων διατροφής από το στόμα συστήνεται όταν οι ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από την τροφή.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (MCTs) έχουν θετική επίδραση σε φλεγμονές του εντέρου(3). Για το λόγο αυτό, προτείνεται το Medestin ΝΜ, το οποίο έχει κατάλληλη σύνθεση για δυσαπορρόφηση από το έντερο και μέρος των λιπαρών προέρχονται από MCTs.

Οι σειρές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπληρωματική διατροφή, ανάλογα τη συμπτωματολογία είναι οι εξής:

Βιβλιογραφία:

  1. National Health Service of UK – www.nhs.uk/conditions/inflammatory-bowel-disease/Pages/Introduction.aspx
  2. Lochs H., et al; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN guidelines on Enteral Nutrition: Gastroenterology; Clin Nutr. 2006 Apr;25(2):260-74.
  3. Cabre E. and Domenech E.; Impact of environmental and dietary factors on the course of inflammatory bowel disease; World J Gastroenterol 2012 August 7; 18(29): 3814-3822

Σύνδρομο βραχέος εντέρου (ΣΒΕ)

 Στο σύνδρομο βραχέος εντέρου το μήκος του λειτουργικού λεπτού εντέρου είναι σημαντικά μειωμένο λόγω χειρουργικής επέμβασης ή άλλων αιτιών(1).

Αποτέλεσμα του ΣΒΕ είναι η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακή θρέψη, ανεπάρκεια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, διάρροια, αφυδάτωση και έλλειψη ηλεκτρολυτών (2).

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση ισοτονικών σκευασμάτων διατροφής, τα οποία καταναλώνονται σταδιακά ενδιάμεσα από τα γεύματα(3). Οι σειρές Cremeline και Optinuvit (BS, Basic και Fingerfood) είναι κατάλληλες για καθημερινή χρήση προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή πρόσληψη.

Τα μεσαίας αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs) είναι εύκολα υδρολύσιμα και απορροφώνται εύκολα. Το Medestin NM, το οποίο έχει κατάλληλη σύνθεση για δυσαπορροφήσεις από το έντερο περιέχει MCTs και μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με σύνδρομο βραχέος εντέρου για την αύξηση της απορροφησιμότητας.

Βιβλιογραφία:

  1. Pironi L. et al.; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN endorsed recommendations. Definition and classification f intestinal failure in adults; Clin Nutr. 2015 Apr;34(2):171-80.
  2. International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders  – www.iffgd.org/other-disorders/short-bowel-syndrome/symptoms-causes.html
  3. Pironi L. et al.; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition). ESPEN guidelines on chronic intestinal failure in adults; Clin Nutr. 2016 Apr;35(2):247-307.
espa
espa