Περιεγχειρητικά

Η  υποθρεψία κατά την προεγχειρητική περίοδο αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου για την μετεγχειρητική έκβαση ασθενών.(1) Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η προεγχειρητική και η μετεγχειρητική χορήγηση υπερθερμιδικών και υπερπρωτεϊνικών συμπληρωμάτων διατροφής απο το στόμα  σε ασθενείς με κακή κατάσταση θρέψης θεωρείται επαρκής διατροφική παρέμβαση, καθώς οδηγεί στην επίτευξη της συνολικής διατροφικής πρόσληψης και στην μειωμένη παρουσία επιπλοκών μετά το χειρουργείο (1),(2),(3). Ειδικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του ορθού και του πεπτικου συστήματος προτείνεται συμπληρωματική εντερική σίτιση (1),(3).

Η ανοσοδιατροφή, δηλαδή η χορήγηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία στοχεύουν την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (όπως αργινίνη, γλουταμίνη και ω-3 λιπαρά οξέα) θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική κατά την περιεγχειρητική περίοδο(1)(3) (4).

Για τη βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης των ασθενών συστήνονται οι σειρές Cremeline, Hyperdrink και Optinuvit.
Επιπλέον για συμπληρωματική χορήγηση συστατικών ανοσοδιατροφής προτείνονται τα: Nutraneo NM, Arginina και Glutamina.

Βιβλιογραφία:
  1. Cerantola Y., Grass F., Cristaudi A., Demartines N., Sch¨afer M., H¨ubner M.,“Perioperative Nutrition in Abdominal Surgery: Recommendations and Reality”, Gastroenterology Research and Practice Volume 2011, Article ID 739347, 8 pages doi:10.1155/2011/739347
  2. Nygren J., Thacker J., Carli F., Fearon K.C.H., Norderval S., Lobo D.N., Ljungqvist O., Soop M., Ramirez J., «Guidelines for perioperative care in elective rectal/pelvic surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS_) Society recommendations», Clinical Nutrition 31 (2012) 801e816
  3. Gustafsson U.O., Scott M.J., Schwenk W., Demartines N., Roulin D., Francis N., McNaught C.E., MacFie J., Liberman A.S., Soop M., Hill A., Kennedy R.H., Lobo D.N., Fearon K., Ljungqvist O. « Guidelines for perioperative care in elective colonic surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS_) Society recommendations» Clinical Nutrition 31 (2012) 783e800
  4. Abunnaja S., Andrea Cuviello A., Sanchez A.J., “ Enteral and Parenteral Nutrition in the Perioperative Period: State of the Art”, Nutrients 2013, 5, 608-623;     doi:10.3390/nu5020608
espa
espa