Νόσοι του ήπατος

Στις νόσους του ήπατος συμπεριλαμβάνονται η κίρρωση του ήπατος, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, λοιμώξεις του ήπατος, η μεταμόσχευση, η ηπατική εγκεφαλοπάθεια, η ηπατίτιδα αλκοολικής αιτιολογίας και η οξεία ηπατική βλάβη. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η κακή κατάσταση θρέψης είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μειώνει την πρόγνωση των ασθενών (1).

Για την βελτίωση της διατροφικής κατάστασης, όταν οι ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες του ασθενούς δεν μπορούν να καλυφθούν από την συμβατική διατροφή, συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση υπερθερμιδικών και υπερπρωτεϊνικών σκευασμάτων εντερικής διατροφής. Οι σειρές Cremeline, Hyperdrink, Protifruits, Medestin NM και Optinuvit είναι κατάλληλες για συμπληρωματική διατροφή σε ηπατοπαθείς ασθενείς.

BCAA

Μειωμένα επίπεδα αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου (BCAA) ανιχνεύονται σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος και χρόνια νοσήματα του ήπατος (2). Η συμπληρωματική χορήγηση σκευασμάτων με BCAA φαίνεται να βελτιώνει την διατροφική κατάσταση και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς αυτούς και να έχει θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Το Medaliv NM είναι ένα σκεύασμα με BCAA κατάλληλο για την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Βιβλιογραφία:
  1. Plauth M. et al.; ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition).ESPEN guidelines on Enteral Nutrition: Liver disease; Clin Nutr (2006) 25 ; 285-294
  2. Tajiri K and Shimizu; Branched-chain amino acids in liver diseases; World J Gastroenterol 2013 Novemcer 21; 19(43): 7620-7629
espa
espa